Veiligheid natuurlijk voor alles als je het water op gaat. Zeker als je een actieve sport op het water gaat doen schuilen daar risico’s in. Bij het zeilen kan er bijvoorbeeld een giek tegen je hoofd komen. De giek is vaak van aluminium en is het horizontale deel waar het zeil in bevestigd zit. Met een grote winddraaing of iets dergelijks kan de giek tegen je hoofd aankomen. In een ernstig geval kan je bewusteloos te water raken. Dan wil je heel graag dat je zwemvest op dat moment je leven redt. Ook kan je door een fikse storm je boot kwijtraken waardoor je langere tijd in het water ligt. Ook dan kan een zwemvest je leven redden. Maar waar let je op bij de aanschaf en wat heb je nodig? Lees snel verder.

Wat voor zwemvest heb ik nodig

Dat is uiteraard ook afhankelijk van waarvoor je het zwemvest nodig hebt. Voor kinderen die op een boot gaan is een reddingsvest het meest geschikt. Een reddingsvest is echt gemaakt om niet te verdrinken. Het drijfvermogen zit vooral aan de voorkant en het reddingsvest heeft een kraag met een flink drijfvermogen. Als je bewusteloos te water raakt kom je dan vanzelf op je rug te drijven en blijft je hoofd boven water. Bij kinderen moet je er goed op letten dat de maat goed is en dat het reddingsvest ook bevestigingen bij de benen heeft. Dan voorkom je namelijk dat het zwemvest uitgaat als het kind te water raakt. Op een jacht zie je ook vaak dat er reddingsvesten gedragen worden. Daar is echter wel de behoefte dat er voldoende bewegingsvrijheid is. Daarom wordt er vaak een reddingsvest gedragen die zichzelf opblaast als je te water raakt. Als dat niet zo is, dan is deze vrij compact te dragen en kan je er vrij in bewegen.

Een zwemvest in het wedstijdzeilen

De behoefte bij de wedstrijdzeilers ligt heel anders. Zeker als dat in de zogenaamde open boten is. In de hogere niveau’s kan je dat echt als topsport zien waarbij bewegingsvrijheid echt belangrijk is. Je ziet in deze categorie daarom een heel ander soort zwemvest. Deze is veel meer gebaseerd op maximale bewegingsvrijheid waarbij overigens niet de veiligheid in het geding is. Dat zit vaak wel goed omdat zwemvesten ook gecertificeerd zijn als ze voldoende drijfvermogen hebben. Goeie zwemvest merken zijn onder andere Jobe en Magic marine. Zij hebben veel tijd gestoken in goede bewegingsvrijheid.