In ieder huis vind je wel een aantal lampen. Dat moet natuurlijk ook, anders kun je als de nacht is gevallen niks meer vinden in je huis. Het praktische aspect begrijpen we dus allemaal wel. Tegenwoordig is dit echter al lang niet meer de enige reden waarom we ons huis verlichten. Goede en mooie verlichting kan namelijk de inrichting en de sfeer van je huis maken of breken. Vooral een hanglamp valt direct op en dient vaak bewust of onbewust als de eyecatcher van je hal, slaapkamer, keuken, woonkamer of een andere ruimte. De mogelijkheden van een hanglamp zijn eindeloos en er zijn verschillende factoren waar je over na moet denken voordat je een hanglamp kiest die bij jouw interieur past. Hieronder lees je daar meer over. 

Een passende hanglamp voor iedere ruimte

Er is niet één model hanglamp dat perfect is voor in iedere ruimte. Ten eerste moet je er rekening mee houden dat ieder huishouden een eigen stijl heeft. Als je bijvoorbeeld houdt van een klassieke inrichting, dan zul je niet zo snel een industriële hanglamp in je woonkamer plaatsen. Ten tweede is de specifieke ruimte waar je de hanglamp wilt plaatsen van belang. Zo passen kroonluchters over het algemeen het beste in de hal of in de slaapkamer, terwijl strakke en industriële lampen vaak heel goed staan in eetkamers en keukens. In de woonkamer is er vaak geen vaste stijl die daar goed past. Dat ligt volledig aan je eigen stijl en voorkeuren.

Klassiek of opvallend?

Je kunt het zo gek niet bedenken of de vorm, het materiaal, de stijl of de kleur bestaat voor een bepaalde hanglamp. Het leukste om mee te variëren zijn de materialen die gebruikt worden voor hanglampen. Zo kun je kiezen voor robuuste en industriële lampen van beton of ijzer, kun je gaan voor een klassieke tint door koper of goud te gebruiken en kun je voor een unieke stijl kiezen wanneer je gaat voor een hanglamp die is opgesteld uit veren. Natuurlijk kun je ook opvallen met de vorm van je hanglamp. Zo kun je gaan voor een klassiek rond of ovaal model, maar kun je nu ook gaan voor hexagons, driehoeken, cilinders en nog veel meer vormen. Vooral achthoekige en hexagon modellen zijn tegenwoordig heel populair.

Verschillende extra functies

Als je het perfecte uiterlijk voor je hanglamp hebt gevonden, dan kun je gaan kijken naar de specificaties van de lamp. Ten eerste kun je kijken naar het aantal lichtpunten en of de hanglamp al beschikt over de bijbehorende lampjes of niet. Daarnaast kun je kijken of de lampjes dimbaar zijn of niet. Dit is bijvoorbeeld boven de eettafel heel handig, omdat je wat feller licht wilt tijdens het eten of tijdens werk en misschien wat sfeervoller licht tijdens een spelletje of een borrel met vrienden. Het is tot slot ook goed om naar de extra opties te kijken. Moet je de hanglamp aanzetten met behulp van een drukknop of moet je telkens de stekker erin en eruit doen? Of kun je zelfs met een afstandsbediening de lamp besturen? Alle dilemma’s die hier worden gegeven lijken eindeloos, maar juist deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat je de perfecte hanglamp kunt vinden die precies past in je huis.