Artikel 13

Recentelijk is in Europa artikel 13 aangenomen die een grote invloed zal hebben op het internet en het de internetervaring. Artikel 13 gaat bepalen dat er een filter moet zijn op het internet die auteursrecht beschermd materiaal gaat filteren. Dit zorgt voor grote zorgen onder de vele jonge mensen in Europa. Internetcultuur bestaat namelijk ontzettend veel uit remixen en andere vormen van materiaal gebruiken. Mensen zijn bang dat artikel 13 de internetvrijheid zal beperken. Een voorbeeld wat vaak wordt aangehaald is het internet in China waar vele westerse websites worden geblokkeerd. Ze noemen dit de tweede grote muur van China ‘the great firewall.

Desondanks zijn er wel degelijk manieren om deze beperkingen te omzeilen. Een goede manier, die ook veel in China wordt gebruikt, is een VPN. Een VPN voor virtual private network. Je gaat via een VPN via een andere, beschermde server, in een ander land op het internet. Als je via deze manier op het internet gaat, kun je de beperkingen van je eigen land omzeilen omdat het lijkt alsof je via een ander land op het internet gaat.

De vrijheid van een VPN

Met een VPN verbinding kun je bijvoorbeeld films en series op Netflix kijken die normaal gesproken niet beschikbaar zijn in je eigen land. Zo heb ik bijvoorbeeld recentelijk de televisie serie Shameless gekeken op Netflix terwijl die eigenlijk helemaal niet beschikbaar is in Nederland. Ik kon dit doen doordat ik via mijn VPN verbinding via de Verenigde Staten op het internet ging. Daarnaast kan een VPN ook fantastisch zijn als je op reis in het buitenland bent. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde zaken zoals bankzaken of gemeentezaken alleen gedaan kunnen worden wanneer je in Nederland bent. Door een VPN te gebruiken kun je via een Nederlandse server op het internet waardoor je alsnog gebruik kunt maken van dergelijke bankzaken.

De laatste belangrijke reden dat een VPN handig is heeft te maken met je persoonlijke gegevens. We doen tegenwoordig alles via het internet. Zo regelen we onze bankzaken en financiën steeds meer online. We hebben allemaal gigantisch veel wachtwoorden. Hackers kunnen via het internet je hele identiteit stelen. Door een VPN te gebruiken kun je veilig op het internet surfen. De kans dat oplichters en hackers toegang krijgen tot je computer en persoonlijke gegevens is met een VPN verbinding veel kleiner. Daarom kan tegenwoordig eigenlijk niemand meer zonder een VPN.