Het wordt als heel normaal gezien om een bril te dragen. Maar het dragen van een hoortoestel of überhaupt open durven zijn over gehoorproblemen blijkt wat minder makkelijk. Veel mensen schamen zich voor hun gehoorproblemen en kiezen er daarom soms voor om geen hoortoestel te dragen. Dit kan er echter voor zorgen dat je je gehoor nog meer beschadigt. In dit artikel lees je waarom het dragen van een hoortoestel bij gehoorproblemen je leven kan verbeteren en hoe onzichtbare hoortoestellen kunnen helpen bij dat gevoel van schaamte.

Ontdek geluiden opnieuw

Als je gehoor erop achteruit gaat, dan gebeurt dat in de meeste gevallen geleidelijk. Hoe ouder je wordt, hoe minder geluiden je ineens kunt horen. En als je niet op tijd in grijpt, zal je gehoor alleen nog maar slechter worden. De oplossing voor gehoorproblemen is een gehoorapparaat dragen. Echter vinden veel mensen dit nogal een grote stap. Maar een gehoorapparaat kan de kwaliteit van je leven weer naar een hoger niveau tillen. De geluiden die je gehoor niet meer op kan pikken, kun je ineens weer horen. Het is alsof je de wereld in geluid opnieuw ontdekt. Ineens hoor je de vogels weer fluiten, en kun je gesprekken weer volgen zonder dat het je teveel energie kost. Het dragen van een hoortoestel maakt het leven weer mooi.

Verschillende hoortoestellen

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Vroeger was de enige optie een hoortoestel die prominent zichtbaar was, zo kon iedereen dus zien dat iemand slechthorend was. Het was het stereotype beeld van opa's en oma's die met grote logge gehoorapparaten rondliepen die het gehele oor bedekten. En vaak werkten de batterijen niet. Tegenwoordig is de technologie van gehoortoestellen flink verbeterd. Er bestaan verschillende soorten hoortoestellen, zodat je zeker weet dat je een hoortoestel hebt die bij jou past. Zo heb je onzichtbare hoortoestellen, deze zijn natuurlijk niet echt onzichtbaar (zo ver zijn we nou ook weer niet), maar ze zijn wel zo klein dat ze in het oor verdwijnen en haast niet zichtbaar zijn. Dit is fijn voor mensen die liever niet met hun gehoorproblemen te koop lopen. Ook heb je gehoortoestellen die je kunt bedienen met je smartphone, en toestellen die werken op accu in plaats van die kleine, onhandige batterijen.

Audicien

Heb je gehoorproblemen en denk je dat je een hoortoestel nodig hebt? Dan kun je de hulp inschakelen van een audicien. Deze kijkt samen met jou naar de mate van gehoorproblemen en geeft advies over de verschillende hoortoestellen die geschikt zijn voor jou.