Ik zie in de afgelopen maanden steeds meer meiden en vrouwen met van die geweven rokjes voorbij komen met leuke printen. Dan denk ik; zo’n rokje wil ik ook! Maar ik heb de ballen er dan niet voor om te vragen waar diegene het rokje gekocht heeft. Zodoende ga ik online op zoek. Ik kom dan echter enorm veel termen tegen die wel enigszins toepasbaar zijn op dat rokje. Maar welke van die termen moet ik nou aanklikken in die filters? Geruit, pied-de-poule, bouclé, tweed, wolblend of geweven; allemaal ingewikkelde namen.

Het komt er op neer dat het hele schattige, maar ook nette rokjes zijn die geweven lijken en dan nog een leuk printje bevatten. Maar die termen maken het toch véél en véél ingewikkelder. Ik zou willen dat het zo eenvoudig is al shoppen voor heren sneakers voor mijn vriend. Hij zegt; ‘Ik wil donkerblauwe leren sneakers tussen de zoveel en zoveel euro’. Dan weet ik precies welke filters ik moet gebruiken om zijn gewenste schoenen te vinden. Met al die eerdere termen heb ik eerst een woordenboek nodig voordat ik mijn zoektocht naar dat perfecte rokje kan beginnen. Voor de duidelijkheid zal ik die termen dus even toelichten. Ik denk namelijk dat deze rokjestrend nog wel even door kan gaan zetten.

De uitleg

Geruit lijkt me logisch, dat is gewoon een geblokt patroon. Pied-de-poule is echter een meer abstract vierhoekig patroon. Het patroon bestaat altijd uit slechts twee kleuren die vaak zwart en wit zijn, maar hier kan ook mee gevarieerd worden. Geruit en pied-de-poule zijn dus soorten printjes.

Dit in tegenstelling tot de komende termen, dat zijn namelijk allemaal soorten stoffen. Bouclé is een geweven stof die aan het oppervlakte allemaal kleine lusjes van de garen heeft waardoor de stof een soort 3D effect heeft. Tweed is een zeer dicht geweven wollen stof die door zijn dichtheid vaak ook waterdicht en erg sterk is. Wolblend is zoals je al uit de naam kunt halen een mix van wol en een andere natuurlijke of synthetische stof. Deze mix wordt gebruikt om zo de kwaliteiten van beide stoffen te kunnen gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld de combinatie gebruikt van zijde en wol om de stof een zacht, minder kriebelig gevoel te geven voor de huid. Tegelijkertijd kan wel de warmte houdende eigenschap van wol behouden worden. En tot slot is geweven gewoon het vervlechten van garen tot textielstof. Hopelijk kan met deze uitleg de zoektocht naar het perfecte rokje eindelijk beginnen!